Dana Peruntukkan yang disediakan oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA)

Share

Bumiputera perlu ambil kesempatan.

KUALA LUMPUR 23 Dis. – Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) mendapati Dana Pembangunan Perniagaan Malaysia-Singapura (MSBDF) berjumlah RM5 juta tidak digunakan sepenuhnya.

Setiausaha Agung NCCIM, Datuk Syed Hussien Al Habshee berkata, dana yang ditubuhkan bersama oleh kerajaan Malaysia dan Singapura tiga tahun lalu itu itu hanya menyalurkan peruntukan sebanyak RM700,000 sahaja.

“Mana-mana syarikat yang berminat dengan peruntukkan yang disediakan, mereka boleh menghubungi NCCIM atau Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA),” katanya.

Beliau berkata demikian semasa sidang akhbar tentang penganjuran seminar kaedah pemasaran produk herba, kosmetik dan makanan tempatan ke China yang akan diadakan bulan depan.

Dana itu disediakan untuk projek yang dijalankan secara bersama oleh syarikat dari Malaysia dan Singapura ke negara lain

Gesaan tersebut merupakan salah satu perkara yang dibincangkan semasa lawatan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) bersama Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS) di Singapura pada minggu lepas.

Jelas Syed Hussien, kerjasama melalui peruntukkan tersebut penting memandangkan kedua-dua negara memiliki kelebihan tersendiri yang boleh digembleng untuk kepentingan bersama.

Beliau percaya, nilai dana itu akan bertambah pada tahun depan peruntukkan tidak digunakan sebelum ini.

Dalam pada itu, Syed Hussien turut menyarankan peniaga tempatan, khususnya bumiputera, mengambil kesempatan daripada dana yang disediakan oleh Bank Pembangunan Islam (IDB) sebanyak AS$2 bilion (RM6.2 bilion).

“IDB menyediakan dana ini bagi tujuan pembiayaan aktiviti eksport dan import sesama negara Islam daripada kalangan ahli Persidangan Negara-Negara Islam (OIC).

“Ini kerana, daripada 56 ahli OIC, nilai perdagangan sesama mereka hanya menyumbang 12 peratus daripada jumlah keseluruhan perdagangan global,” ujarnya.

Katanya, IDB meletakkan sasaran pertumbuhan perdagangan sesama negara Islam meningkat tiga hingga empat peratus setiap tahun.

Beliau menyatakan negara ini memiliki pelbagai jenis produk yang dihasilkan tetapi tidak dipasarkan secara komersial untuk pasaran global.

Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1224&pub=Utusan_Malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_03.htm

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to AWeber ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to optimize your blog for search engines, find free traffic, and monetize your website.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
Share

Related Posts

About The Author

Add Comment